Sådan tager du Bookstagram billeder


Måske er du ny på Instagram? Måske vil du bare gerne have lidt inspiration, eller nogle fif til at begynde på et bookstagram feed? Uanset hvad, så vil jeg i dette indlæg give nogle fif, som har hjulpet mig til at tage billeder til min bookstagram. Du er også meget velkommen til at stille spørgsmål i kommentarboksen nederst, eller komme med dine egne fif til hvordan man tager det perfekte bogbillede!

Det perfekte bogbillede er selvfølgelig et vidt begreb, for vi er alle forskellige og derfor har vi også hver vores præferencer indenfor billeder. Nogle elsker at lege med skygger og mørke billeder, andre er glade for hvide, minimalistiske billeder og de helt tredje er glade for de lidt varmere billeder med en masse rekvisitter. Det handler altid om at finde ud af lige præcis, hvilken slags bookstagram DU har lyst til at være.

Lige præcis dette blogindlæg er nok mest henvendt til dig, som godt kan lide temaer i feeds. Til dig som godt kan lide, at dine billeder har et vist kendetegn over sig uden at blive for ensformige.

Først vil jeg gerne vise dig, kære læser, mine nuværende billeder og fortælle lidt om dem og derefter mit feed igennem det sidste halvandet år. Det er en god måde at vise hele budskabet med dette indlæg: at alle kan lære at tage billeder!

Tilbage er der vist kun at sige:

God fornøjelse <3

Lige en hurtig kommentar: Jeg mener ikke, at mine billeder er perfekte eller det eneste rigtige. Jeg vil blot inspirerer og hjælpe andre, som måske gerne vil i gang med et temapræget feed, som jeg selv gerne ville for noget tid tilbage.


De tre billeder ovenover er taget og redigeret af mig. De har samme filter, samme lys, kontrast og fremhævelse, men er alligevel forskellige i den forstand, at selve udførelsen af dem ikke er ens. Billeder, som disse er taget med mit iPhone kamera i min seng på mit værelse - Som du kan høre; intet fancy overhovedet. Alligevel synes jeg, at de er utrolig flotte og afspejler min personlighed rigtig godt.

Det kan tage nogle forsøg at finde lige netop det billede, det rigtige filter og lys osv., som du føler, er perfekt, men der er ikke andet for end at prøve sig frem.

Disse billeder er mit feed igennem det sidste halvandet år. Som du kan se, har det ændret sig en del gange og jeg har været igennem alle faser: Det rodede, det lyse, det varmere, det hvide med det varme og til allersidst mit nuværende feed. Alle feeds har hver sin charme, og det hele afhænger af, hvad slags person du er og hvad du føler, er rigtigt for dig!

Du kan også sagtens skifte tema undervejs, som du kan se, er jeg skiftet fra varm til kold til varm igen og det hele er blot en virkelig interessant nysgerrighed for at se, hvad der føles bedst for mig. Du kan aldrig gøre noget forkert, når det kommer til billeder, netop fordi det er så individuelt, hvad folk godt kan lide: Beauty is in the eye of the beholder, er nok det bedste udtryk, jeg kan bruge til netop dette. :-)

Guide til bookstagrambilleder:

For mig er der 5 steps til et godt bookstagram billede:

Step 1. Lokation

Step 2. Lys

Step 3. Rekvisitter

Step 4. Opstilling

Step 5. Redigering

En lille tilføjelse er, at du altid bør tage en masse billeder! Både af hver bog, men også flere af det samme setup osv. På den måde har du altid nogle at vælge i mellem og der er større sandsynlighed for at fange lige præcis det billede, som er det rette :-)

Step 1: Lokation

Find et sted i dit hus, i din have, i en park eller hvor det end må være, at du føler dig godt tilpas og godt kan lide omgivelserne. Det hele handler om hvor du som læser gerne vil portrætterer bøgerne fra.

Jeg bruger min seng, et tæppe og til tider mine puder. Du kan også blot bruge et lagen eller hvad du ellers synes, at din baggrund skal være. Hvis du ikke synes, at der er et pænt underlag at finde, kan du købe rigtig flotte backdrops lige her: Minibackdrops

Som kan give et helt særligt præg på dine billeder. De er nok nemmere at bruge på et hårdt underlag og ikke i en seng :-)


Step 2: Lys

Noget af det vigtigste for et billede er det lys, der er i rummet. Jeg synes at naturligt lys, naturlige skygger er det pæneste. Det er yderst sjældent, at en blitz bliver pæn på billeder. Så mit råd: ALTID naturligt lys når du tager billedet. I redigeringen kan du skrue op eller ned for lyset, men når billedet tages så sørg for at gøre det om dagen, mens lyset er bedst i lige netop det rum, du tager billedet i. På de to billeder kan du se et af mine billeder med blitz og et med naturligt lys. Jeg tvivler på, at vi er uenige når jeg siger, at den med naturligt lys gør det bedst.

Step 3: Rekvisitter


Rekvisitter er de ting, du bruger til at gøre billedet interessant udover den bog, du fotograferer. På billedet til venstre <-- kan du se et stort udvalg af mine rekvisitter, som jeg bruger på mine billeder. Der er falske blomster, blade, nodepapir, skaller, diskokugler, andre bøger, en sweater og en lyskæde. På billedet til højre --> kan du se noget jeg ofte bruger som ekstra underlag til mine bøger på billederne. Begge dele er træplader blot af forskellig udseende. De falske blomster er købt på appen Wish. Det kommer fra Kina og er derfor lang tid undervejs, derimod koster tingene kun 10kr og er som regel meget pæne til prisen! Du kan også tit finde nipsting i genbrug. Så tag en dag hvor du leder i forskellige genbrugsbutikker og se om du kan finde nogle ting, du godt kan lide.

Nogle gange kommer tingene også lidt efter lidt.

Den ene træplade (den lange af dem) er fra en juledekoration og blomsterne og bladene er købt på forskellige tidspunkter. Du kan også udskifte lidt efter lidt. På et tidspunkt havde jeg også pyntegræskar, men de bliver selvfølgelig dårlige og derfor kan man hele tiden finde nye og interessante ting at tilføje. Det kan også være, at du er den type som elsker det minimalistiske og i det tilfælde vil jeg personligt anbefale blot nogle nodesider eller andre bøger. Måske kun én blomst. På den måde er der ikke så mange forskellige ting i spil udover bogen.

Step 4: Opstilling

På disse to billeder kan du se, hvordan jeg har lagt rekvisitterne ind. Jeg rykker ofte rundt på det flere gange og tilføjer og fjerner noget hver gang jeg har taget et billede. På den måde får du flere forskellige billeder af det samme setup og kan derved vælge det der ser bedst ud. Ofte har jeg ikke en speciel intention med den måde tingene ligger på. Ofte smider jeg bare nogle af tingene på og lader dem falde som de bedst kan. Det giver nogle gange et lidt afslappet look og gør også, at billedet ikke virker for opstillet (hvis man godt kan lide, at det ikke ser opstillet ud).

Jeg bruger ofte aldrig alle rekvisitter på en gang, men blot dem som lige synes at passe bedst ind i den vinkel, billedet skal tages.

Step 5: Redigering

På mine seneste billeder har jeg brugt et filter i appen Afterlight kaldet Dusty. Det tilføjer små hvide partikler der giver billedet lidt karakter og et lidt old school look. Jeg har dog ikke tilføjet det filter til dette billede, da jeg synes, at I skulle se redigeringen uden partiklerne hvis I ikke ønsker den effekt. Ellers kan I se effekten på mit feed på Instagram :-) Derfor, videre til redigeringen:


Jeg bruger lige nu filteret Aden, da jeg synes det giver et lækkert cozy look til billedet. Jeg skruer altid ned for filteret, så det kun er cirka 60-70% tydeligt. Der er så mange forskellige filtre at vælge imellem, at det kan være rigtig svært. Men det jeg altid gør ved starten af et nyt tema er at lege lidt rundt i Instagrams redigering og så screenshotte hver gang jeg har fundet et filter og redigeret det så jeg godt kan lide det. På den måde har jeg flere eksempler at kigge på og måske sende til mine venner for at spørge hvilken de bedst kan lide. Prøv flere forskellige. Prøv en hvid og koldtonet, en varmtonet, et mørkt, kontrastfyldt eller bare au naturel. Derefter kan du kigge på dem og udvælge den du bedst kan lide (HUSK at skrive ned hvilket filter og hvilke procent på hver indstilling du retter! På den måde får du altid det næsten samme look på billederne hvis du vælger lige netop det filter)

I mit nuværende tema redigerer jeg de kategorier der hedder: Lysstyrke, kontrast, varme og fremhævelse.

Lysstyrken skruer jeg meget op, cirka op på 40. Alt afhængigt af om det er meget overskyet eller meget lyst på det billede jeg redigerer. Jo mere overskyet det er jo højere og hvis lyset er en solrig dag, så er det ikke så meget.

Kontrasten skruer jeg kun op på en 5-6 stykker. Det giver bare en lillebitte smule kontrast i billedet uden at gøre det kraftigt.Varmen skruer jeg op på en 60-70 stykker. Mine billeder skal gerne være varme og efterårsagtige på sådan en hyggelig måde og derfor sætter jeg denne meget højt. Ligesom med lyset er det selvfølgelig afhængigt af om mit billede allerede har en varm tone eller om det er koldt pga lyset.

Til sidst skruer jeg fremhævelsen op på cirka 20. Det giver et lidt dagslys agtigt lys som jeg godt kan lide. Og som navnet siger, så fremhæver det bare lidt mere.

På billedet til højre kan du se resultatet efter redigeringen. Som du kan se, gør redigeringen virkelig noget for billedet. Hvis du godt kan lide det naturlige uden filter kan du selvfølgelig stadig justerer lidt på lyset, kontrasten osv.Til sidst er der vidst ikke så meget mere at sige end: Lad kreativiteten slippe løs! Brug alt hvad du har og gør det til lige præcis det, der afspejler dig! Prøv dig frem og søg inspiration hos andre Bookstagrammers som du godt kan lide, og følg også flere forskellige temaer så du får en masse input til dine egne billeder. Bare sørg for at gøre det til dit eget for tro mig, dine følgere vil elske det.

Jeg håber du kan bruge denne guide og at du føler dig klar til at igangsætte dit eget Bookstagramprojekt. Uanset hvad, så tusind tak fordi du læste med og stil endelig spørgsmål eller foreslå flere tilføjelser eller rettelser til guiden hvis du føler der mangler en vigtig detalje <3

- Nadia

Andre indlæg