Der Der - Tommy Orange

21 Sep 2018

|Titel: Der der

|Forfatter: Tommy Orange

|Sideantal: 279

|Forlag: Politikens forlag

|Udgivelsesår: 2018

|Anmeldereksemplar: Politikens forlag

 

 

 

Powwowen nærmer sig og vi følger i denne bog 12 forskellige mennesker og hver deres liv op til denne store begivenhed. En af dem har tænkt sig at lave en forbrydelse og én af dem kommer ikke hjem fra Powwowen i live. Et usentimentalt multiportræt af nutidens indianere i det store USA

 

Der der er et utroligt velskrevet multiportræt som giver læseren en masse nye indtryk, og et billede af en ukendt verden for mange af os. Den her bog sætter så mange dele i perspektiv og Tommy Orange formår på en vildt nuanceret måde at skabe et værk som vil give læseren et sug i maven på den der ængstlige omend på samme tid imponerende måde. 

 

Jeg var imponeret over denne historie fra ende til anden. Oranges måde at fortælle og skabe en stemme for de personer der er i bogen er virkelig imponerende og jeg var vildt med at det store hele blev koblet sammen af alle karakterernes egne historier. Det gjorde historien til sådan en fascinerende form for kulturportræt blandet sammen med et plot som bar hele historien. 

Sproget er af særdeles god karakter og formår at give liv til historien på en helt speciel måde. Personernes stemmer kan jeg stadig høre for mig; hvordan de taler, hvilke ord de bruger osv. Det imponerede mig virkelig.

 

"(...) Dette der der. (...) Men for de indfødte har landet været bebygget, begravet fædrene land, glas og beton og ledninger og stål, uretunerbar tildækket erindring. Der er ikke noget der der" - Fra bogen

 

Personerne er også så fyldestgørende at handlingen i bogen på nogen måder bliver "ligegyldig". Jeg var næsten mere interesseret i personernes liv end selve handlingen, selvom deres liv jo er handlingen. Det er som om, at der egentlig kun er en svag handling i bogen, men der ligger alligevel en sådan dybde i den. Det er en lidt mærkelig forklaring, men det korte af det lange er egentlig bare, at karaktererne i denne bog var fuldstændig fantastiske. 

Tommy Orange bruger også smukke sætninger som ikke giver læseren den fulde historie, men overlader det lidt til analysen og fortolkningen af bogen hvad det er der egentlig menes. 

 

""(...) De har løjet for os, siden de kom. De lyver for os nu!" (...) Jeg kunne ikke se skinnet i hans øjne mere. Jeg lagde ham ned igen. Lod ham ligge der" - Fra bogen

 

Slutningen var lidt forhastet for mig, eller måske jeg bare ikke helt forstod den. Jeg følte mig en smule ført bag lyset på trods af alle de oplevelser jeg alligevel nåede at have på under 300 sider.

For det er en anden ting jeg var vild med, det var hvor meget man som læser syntes at nå i historien og hvor meget man lærte og fik fortalt når bogen ikke er længere.

Det billede, som Tommy orange får skabt igennem denne bog er virkelig flot og jeg følte lige så godt det kunne have været en dokumentarfilm med rigtige udtalelser. 

Alt i alt er Der der en smuk, omend tragisk fortælling om et glemt folkefærd og deres væren i nutidens USA. Der der er næsten et poetisk værk som sætter spil i mellem livslinjer og et overordnet møde som få konsekvenser. 

 

Mange tak til Politikens forlag for anmeldereksemplaret! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Del på Facebook
Del på Twitter
Synes godt om
Please reload

Andre indlæg
Please reload

Hej med dig og velkommen til. Her vil du finde mine anmeldelser og blogindlæg. Jeg håber du vil finde inspiration til din næste bog eller bare hygge dig med at læse mine tanker og meninger omkring bøgerne. Jeg vil også meget gerne høre dine, så del endelig dem i kommentarboksene til de forskellige indlæg ✨

Instagram: @Thebookishboegeskov

Det jeg læser lige nu

Dette års læseudfordring

The Bookish Boegeskov
EST. 2016
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now