Skabt for dig - Louise O'Neill

6 Nov 2018

|Titel: Skabt for dig

|Forfatter: Louise O'Neill

|Sideantal: 546

|Forlag: Gyldendal UNG

|Udgivelsesår: 2018

|Anmeldereksemplar: Gyldendal UNG

 

 

 

 

I en dystopisk fremtid hvor naturlige kvinder er ubrugelige er evaerne det perfekte alternativ. evaerne er under oplæring til at blive de perfekte kvinder for mændende. evaerne bliver oplært til ikke at snakke for meget, ikke tænke for meget og altid at være villige, hvad end manden ønsker. Men for evaerne vil det vise sig at være meget mere end blot en ceremoni de skal leve op til og det vil vise sig, at det perfekte ikke er så definerbart.

 

Den første bog jeg læste af Louise O'Neill var "Hun bad selv om det". Den historie var frygtelig og mærkbar og malede et billede af en virkelighed som desværre ikke er ukendt for mange. 

Den her bog "Skabt for dig" er alt hvad "Hun bad selv om det er" og mere til. Historien er hæslig, provokerende, utrolig og desværre vigtig og aktuel på mange måder. Hvis "Kraften" er dette års dystopiske mareridt for et ældre publikum er "Skabt for dig" helt sikkert det for unge mennesker.


Jeg kunne lide Louise O'Neills skrivemåde lige fra første side i "Hun bad selv om det". Hun har en helt speciel måde at skabe sætninger på og skabe det her vilde tankemylder hos hovedpersonen, men også hos læseren. O'Neill bringer ikke blot skønhedsidealerne på spil i denne bog, men også nedværdigelse af kvinder og utrolig mange vigtige budskaber omkring det mange af os kvinder er gode til at skabe imod os selv.

 

Det her er virkelig en uhyggelig historie, ikke på splatter og Scream-måden. Men på den der virkelighedstro måde, for mange elementer i den her bog er ikke langt fra virkeligheden. Det er alle de her elementer som gør den her bog så exceptionelt god for O'Neill har virkelig formået at skabe det billede som vi vælger at se bort fra i hverdagen.  

 

"Alle evaer er skabt til at være perfekte, men med tiden vil de udvikle visse fejl og mangler. Det kan være nyttigt at sammenligne dig med dine søstre, når du skal finde dine egne fejl, men husk efterfølgende at gøre, hvad du kan for at udbedre dem. Der er altid Plads til Forbedring (radioguide til Regler for sømmelig feminin opførsel, Den Oprindelige Fader)" - Skabt for dig, side 81. 


O'Neill har også skrevet bogen så ingen udover mændende og Faderen er skrevet med stort forbogstav. Ingen af evaerne er med store forbogstaver og det understreger virkelig den her ting-gørelse som de her kvinder er udsat for. De er ikke individer mere, men blot produkter kreeret for mændendes skyld så der kan fødes nye drengebørn. Det er en overdrevet fortælling, uden tvivl, men jeg kunne ikke lade være med at se trådene trække sig ud til den virkelige verden på flere punkter. 


Bogen provokerer også og lægger utroligt meget op til diskussion. Den er ideel til en læsegruppe som diskutere bøger, for tro mig, den her vil du have lyst til at diskutere med nogen. Louise O'Neill får udover de feministiske aspekter også puttet "shaming" ind i mange former, blandt andet med overspisning og hæslighed i form at rynker og de uskønne evaer som ender som de kyske i denne historie. Gang på gang bliver man som læser stillet overfor disse shamings i form af skældsord og tanker omkring overvægt og overspisning på grusomste vis.  Dette er også med til at gøre bogen endnu mere skræmmende da nogle af de tanker og sætninger der er i bogen kunne være fra den virkelige verden. Historien er dystopisk og opdigtet, men baggrunden for historien er virkelig ikke længere væk end som så. 

 

Den her bog får mine største anbefalinger med sig! Læs den, læs den, læs den. Og når du har gjort det så send mig endelig dine tanker og lad os italesætte de problematikker som Louise O'Neill viser os heri. 

 

Tak til Gyldendal UNG for anmeldereksemplaret. 

 

Del på Facebook
Del på Twitter
Synes godt om
Please reload

Andre indlæg
Please reload

Hej med dig og velkommen til. Her vil du finde mine anmeldelser og blogindlæg. Jeg håber du vil finde inspiration til din næste bog eller bare hygge dig med at læse mine tanker og meninger omkring bøgerne. Jeg vil også meget gerne høre dine, så del endelig dem i kommentarboksene til de forskellige indlæg ✨

Instagram: @Thebookishboegeskov

Det jeg læser lige nu

Dette års læseudfordring

The Bookish Boegeskov
EST. 2016
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now