Vi er kommet for at leve - Birgitte Vestergaard Andersen


|Titel: Vi er kommet for at leve

|Forfatter: Birgitte Vestergaard Andersen

|Sideantal: 283

|Forlag: Brændpunkt

|Udgivelsesår: 2018

|Anmeldereksemplar: Birgitte Vestergaard Andersen

Najma er flygtet til Danmark med sin familie. Danmark er ikke som Syrien og hun har svært ved at finde glæden til livet igen. For Alma og Esther er livet dog et lidt andet, for det vigtigste i livet er jo at være populær og værdsat af alle omkring en. Men hvad sker der når tre vidt forskellige menneskers veje krydser hinanden?

Den her historie er på mange punkter rigtig god og oplysende for læseren. Den er velskrevet og interessant, men også aktuel i sin fortælling der både viser et billede af det at være flygtning i Danmark, men også det med at være en ung dansk pige i krise med sig selv og opfattelsen af hvem man er og gerne vil være. Desværre ender bogen med ikke rigtig at være det jeg havde håbet på.

De mange historiespor kunne hver for sig være 3 forskellige bøger, og egentlig er det også spændende at læse dem samlet i denne bog, men det bliver lidt for kort. Jeg følte, at jeg manglede noget mere substans i udførelsen og manglede mere dybde på en eller anden måde.

Sproget i bogen er letlæseligt og flydende. Der er også flere passager hvor Najma tænker tilbage og man læser hendes erindringer, som jeg synes var rigtig spændende. Dog synes jeg til tider at sproget blev en lille smule overspillet i ungdommeligheden. Lidt for mange slang ord, som jeg ikke synes var troværdige til en bog som foregår i nutidens Danmark. På nogle punkter skabes der også et skel imellem især Almas sprog og Najmas. Najma virker meget mere poetisk og intelligent i hendes udtryk i forhold til Almas meget hverdagsagtige sprogbrug. Det skaber på sin vis et godt syn på forskellen mellem at være en pige med mange ar på sjælen og en pige vokset op i et roligt hjem i Danmark.

Karaktererne i bogen er meget relaterbare for mange af de læsere, som kommer til at læse denne bog og man kan også godt fornemme karakterudviklingen i bogen. Dog synes jeg på nogle punkter, at personlighederne er for store til en bog hvor tre historier på en måde skal flettes sammen til én. Det var som om, at man ikke rigtig kunne lære dem at kende fordi man kapitlet efter skiftede synsvinkel. Jeg er ofte meget glad for skiftet af synsvinkel i bøger, men i dette tilfælde gjorde det meningen med historien lidt konfus for mig. Jeg sidder lidt tilbage med en følelse af, at hele meningen med bogen lidt er fløjet hen over hovedet på mig, eller i hvert fald ikke er blevet udfoldet nok. Jeg kunne sagtens have brugt endnu flere sider, så man virkelig kunne få en dybere forståelse for pigernes liv og venskab.

Alt i alt er Vi Er Kommet For At Leve en rigtig fin historie. Jeg tror mange vil kunne nyde godt af den og få et indblik i Najmas historie sammenlignet med Almas historie, og at det kan sætte nogle tanker igang hos læseren.

Tak til forfatter og forlag for anmeldereksemplaret!

Andre indlæg